Expoziția de concept art „Lumi imaginare”
25 octombrie, ora 18:00, Institutul Francez

Din 25 octombrie invităm pasionații de jocuri video de toate vârstele la Institutul Francez, pentru  a se bucura de o experientă inedită!

Expoziția de concept artLumi imaginare” va fi vernisată pe 25 octombrie, ora 18:00, în Atriumul Institutului Francez și va rămâne deschisă publicului până pe 12 noiembrie.  În plus, va exista și o expoziție de jocuri video, care va permite vizitatorilor să testeze jocurile franceze expuse.

Selecția lucrărilor a fost realizată împreună cu Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România – RGDA, curatorul german Thorsten S. Wiedemann (A MAZE) și Marine Macq, Director – Galerie Pixel Life Stories, jurnalistă și cercetătoare în domeniul istoriei artei jocurilor video, care este și curatorul expoziției.

Expoziția este parte parte a proiectului „Jocuri video și realitate mixtă”, implementat de Institutul Francez din România și Goethe-Institut, cu susținerea financiară a Fondului cultural franco-german.

Parteneri
Bucharest Gaming Week și Romanian Game Developers Association (RGDA).

Expoziția va fi disponibila online, pe site-ul A MAZE. / Berlin : www.a-maze.net

 

„Lumi imaginare”

Când un joc video începe să fie creat, membrii studio-ului de creație nu au, de obicei, nicio idee despre cum va arăta acesta. Au cel mult câteva imagini mentale și o intenție creativă clară. Dar atunci, cum și prin intermediul cui se metamorfozează o idee abstractă într-un amplu univers de joc? Răspunsul la această întrebare ne invită, negreșit, să ne gândim la rolul concept artist-ului, care, în doar câteva decenii, s-a impus drept un actor de neocolit în peisajul industriilor culturale contemporane. Un actor al cărui avanpost îl plasează în miezul fabricii de imaginarii.

Este adevărat, un concept artist nu este doar un ilustrator talentat, ci mai ales un explorator de idei pentru industria de divertisment. Acesta din urmă intervine încă din faza embrionară a unei opere și oferă asistență studio-ului în transpunerea ideilor sale, pentru ca, pe ecran, acestea să-și arate întreaga forță expresivă! Sub îndrumarea unui director artistic, de la care primește instrucțiuni, sarcina fundamentală a unui concept artist este de a traduce concepte (ludice, narative și estetice), prin construirea unor reprezentări grafice foarte aparte – concept arts!

Acestea sunt imagini conceptuale care ajută la anticiparea unui univers imaginar și ale căror forme întruchipează o idee, o noțiune, o situație sau o emoție. Odată validate, acestea sunt transmise echipelor de producție, care se ocupă de modelarea lor. Prin urmare, imaginile create de concept artist constituie bazele vizuale ale unui joc video, începând de la mediile și personajele acestuia până la principalele scene narative. Aceste reprezentări se regăsesc frecvent pe pereții atelierelor, într-o înlănțuire de forme și culori, pentru a îndruma pe toată lumea în aceeași direcție!

Marine Macq, curator al expoziției