OPEN CALL: Artiștii români sunt invitați să creeze personaje feminine puternice în jocuri video pentru galeria online de artă CharactHER

Goethe-Institut și Women in Games România lansează o provocare artiștilor 2D și 3D din România. Artistele sau artiștii care activează în domeniul jocurilor video, dar și în alte domenii creative, sunt invitați să creeze un personaj feminin cu o personalitate bine conturată care să fie expusă într-o galerie ce promovează rolul personajelor feminine în jocurile video. Site-ul unde pot fi înscrise lucrările este Women in Games Romania (Art Gallery).

 

 

Deși jumătate din cei care joacă jocuri video în lume sunt femei, în doar 6% din jocurile video lansate în perioada 2015-2019 personajul principal era feminin, în  52% din cazuri jucătorii puteau alege personajul principal dintr-unul masculin sau feminin și în 29% din cazuri protagonistul era exclusiv bărbat. Însă, în 2020 lucrurile s-au îmbunătățit semnificativ când vine vorba de diversitatea protagoniștilor din jocuri, 18% din jocurile lansate având personaj principal o femeie.

‘’Astăzi nu mai este deloc greu de conceput un succes comercial în industria jocurilor video cu un personaj feminin, ba mai mult, putem să dăm în sfârșit mai multe exemple decât Lara Croft când vorbim de protagoniste puternice. Vrem să sărbătorim acest trend îmbucurător, dezvoltând o platformă care să promoveze personaje feminine bine conturate, diverse, complexe (nu doar stereotipuri) pentru jocuri video create de artiste/artiști din industria locală. Le mulțumesc celor de la Goethe-Institut pentru provocarea pe care ne-au lansat-o de a gândi împreună proiecte pentru promovarea diversității și inclusivitătii în industria noastră, dar și RGDA.RO și ARDEN.NGO pentru suportul și input-ul acordat. Atunci când lucrăm împreună, lucrăm cel mai bine! Galeria nu este singurul proiect la care lucrăm împreună pentru promovarea diversității și vom anunța mai multe proiecte în curând.’’, a menționat Andreea Medvedovici Per, director executiv al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), co-fondator Women în Games și inițiatoarea proiectului CharactHER.

Artiștii pot trimite operele către Galeria de artă digitală CharactHER 2022 până pe 20 noiembrie 2022. Artiștii au libertate totală când vine vorba de modul în care personajele sunt înfățișate, galeria dorind să expună personaje feminine bine conturate, imagini din care să reiasă personalități complexe și diverse.

Operele înscrise la CharactHER vor trece printr-un proces curatorial înainte de a fi publicate. Operele trebuie să fie originale și transmise de către artistă/artist sau de către deținătorul drepturilor de autor. Un artist poate face mai multe aplicatii.

Operele vor fi expuse timp de un an de zile pe site-ul Art Gallery – Women In Games, și #EveryGamerCounts – Goethe-Institut România, iar anumite opere vor fi expuse, cu permisiunea autorului, și offline la evenimentele selectate de către organizatori (Women în Games România și Goethe-Institut).

‘’În cadrul proiectului #EveryGamerCounts, Goethe-Institut București vrea să deschidă și o dezbatere despre diversitate și lumea jocurilor video, așa că pe lângă galeria de artă organizată în parteneriat cu Women in Games România, organizăm si un Open Call pentru pasionații de jocuri video si storytelling. Puteți trimite articole pe tema #WomenInGaming și câștiga prin tragere la sorți unul dintre cele 5 abonamente la Bucharest Gaming Week sau unul dintre cele 5 Boardgames, puse la bătaie de Goethe-Institut. Mai multe detalii găsiți pe site-ul Goethe https://bit.ly/3zNnEa0‘’, a adăugat Dr. Joachim Umlauf, Director Goethe-Institut.

Galeria CharactHER este un proiect organizat de Women in Games si Goethe-Institut în cadrul #EVERYGAMERCOUNTS, un program despre jocuri video al Goethe-Institut București care promovează diversitatea și egalitatea în și cu industria jocurilor video. Galeria este un proiect realizat cu sprijinul Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (www.rgda.ro ) și ARDEN (www.arden.ngo).