Studioul de gaming românesc Amber realizează în premieră o cifră de afaceri de peste 45 de milioane de dolari

 

Amber, studio dezvoltator de jocuri video cu sediul în București și birouri în întreaga lume, raportează o cifră de afaceri record de 213,7 milioane de lei (45,4 milioane dolari) în 2022, o creștere cu peste 52% în comparație cu anul precedent. În Amber lucrează 1200 de specialiști în birourile din București, Botoșani, Guadalajara, Montreal, Kyiv, Varșovia, San Francisco și Los Angeles.

 

 

Din cifra de afaceri de 213,7 milioane de lei generată în 2022, aproximativ 74% au fost venituri din activitatea de dezvoltare și co-dezvoltare de jocuri video. Serviciile de asigurare a calității, asistență pentru clienți, localizare au generat 26% din venituri. Activitățile de dezvoltare au crescut atât pe proiectele de mobile, cât și pe jocurile HD (PC & Console), iar pentru anul 2023 se anunță oportunități în creștere pe segmentul de jocuri HD.

“Am încheiat anul cu cea mai mare cifră de afaceri înregistrată vreodată de un studio de jocuri video cu ADN 100% românesc. Acest lucru se datorează în primul rând calității serviciilor pe care le oferim și a faptului că în acești primi 10 ani ai Amber am reușit să creăm o multinațională cu sediul la București și o rețea puternică de parteneri de renume în industrie.”, a precizat Mihai Pohonțu, președinte Amber.

În 2022, Amber a continuat să se afirme la nivel internațional ca un studio de top în dezvoltarea și co-dezvoltarea de jocuri video pe mobile, PC și console. După succesul cu Tetris Beat pe Apple Arcade, Amber a dezvoltat, alături de Jam City, Wild Things: Animal Adventures, primul joc din portofoliul companiei pentru platforma Netflix Games. Mai mult, Amber a contribuit la dezvoltarea Gotham Knights, joc lansat pentru PC și console, pentru Warner Bros. Games, oferind servicii de artă și level design.

La finalul anului trecut, Amber a atras o investiție la o evaluare de aproximativ 190 de milioane de dolari din partea Emona Capital, o firmă de investiții din Londra, cu scopul accelerării dezvoltării globale a companiei prin realizarea de tranzacții de tip M&A.

„Rezultatele Amber confirmă faptul că industria română de gaming are o companie etalon, care reprezintă pe plan global comunitatea locală de specialiști în dezvoltarea de jocuri. În acest moment, suntem prezenți în 8 țări și vom continua expansiunea companiei prin deschiderea de noi studiouri, fuziuni și achiziții.”, a mai precizat Mihai Pohonțu.

În funcție de proiectele dezvoltate în fiecare studio, Amber caută să angajeze specialiști în toate birourile sale pentru poziții de Art Directors, animatori 2D și 3D, Senior Engineers, Senior Game Designers, UI Artists și Game Testers, printre multe alte poziții.

Pentru 2023, Amber se așteaptă să continue să crească și intenționează să ajungă la 1300 de angajați pe măsură ce își continuă expansiunea geografică.