#InterviurileBGW / Andrei Niculae, Virgin Radio: “Toți jucătorii de Madden să vină la mine!

Cu siguranță te-ai întânit, dacă nu cu el, măcar cu energia lui debordantă, ascultând emisiunea lui de la radio sau, fără să știi, i-ai surpins vocea într-una din reclamele radio sau TV. Pe Andrei Niculae, radio host la Virgin Radio, îl știi și de pe contul lui de Instagram unde se ocupă să-ți dea măcar puțin din energia lui, însoțită de deja celebrul “BOOM!”.

Cum ai descoperit jocurile video? A fost un moment revelator când ai început să te joci?

A fost cumva revelator, eu mă jucam cu Action Man înainte să descopăr jocurile video și cream scenarii împreună cu vecinii mei. Aveam un vecin cu care mă jucam mai des și mă enerva că nu urma scenariul știut doar de mine. El nu avea de unde să îl știe, el îmi spunea hai să o luăm pe aici și eu îi spuneam „Nu mă frate, trebuia să o luăm pe acolo”.

Primul joc de care îmi amintesc este Blood, chiar dacă Blood a venit după Duke Nukem, care a apărut după Doom. L-am jucat oricum foarte puțin pentru că s-au prins ai mei că era violent și puteai să omori oameni cu furca, iar eu aveam doar 3 ani și jumătate pe atunci. La vârsta aia nu prea înțelegeam mare lucru, apăsam pe un buton și mergea personajul în față, cam atât știam să fac. Am revenit apoi la Blood și l-am terminat.

Tot printre primele jocuri cu care m-am întâlnit au fost Doom și GTA 2, la niște prieteni de familie în seara de Revelion, eu atât am făcut atunci, am stat la monitor și m-am jucat. La GTA mă fascina că puteam să iau orice mașină, așa că preferam să iau ambulanța și mașina de poliție.

Mă jucam și Mafia 1 la un prieten de-ai mei din copilărie. El avea Mafia și știu că mă împotmoleam mereu la tutorial pentru că nu știam nici engleză bine, iar în joc era mult text. Acum îl remasterizează și o să îl relanseze. Abia aștept.

Care a fost jocul care te-a marcat?

Cred că sunt 3, unul din fiecare categorie. Blood și Duke Nukem, pe care l-am jucat cel mai mult. L-am luat acum 6 luni să-l rejoc și îmi aminteam inclusiv parolele. Cred că pe locul 2 este Age of Empires, deși nu sunt fan al jocurilor de strategie, iar pe locul 3 GTA. Cred că le-am spus puțin invers pentru că GTA am jucat cel mai mult. Am jucat toate variantele, inclusiv variantele modificate pe calculator. GTA îți oferă cea mai mare libertatea să faci ce nu poți să faci în real life. Age of Empires mi-a arătat că există și alt tip de jocuri, iar Duke Nukem a fost acolo și m-a lovit.

Crezi că jocurile au contribuit la dezvoltarea ta?

Da, super mult. Aici nu vorbesc de GTA, unde te urci într-o mașină și te ciocnești cu alta. Jocurile de curse cred că te ajută foarte mult să îți dai seama de multe lucruri: de timp, când să accelerezi și când să frânezi. La Duke Nukem te ajută cum să rezolvi chestii, trebuie să împuști toți extratereștrii, dar atunci când nu știam engleza și vedeam cheia galbenă realizam că trebuie să caut ceva cu galben și făceam tot felul de asocieri. Apoi am început să fac astfel de asocieri și în viața reală în diverse situații.

Dacă te joci doar să împuști nu o să te ajute, dar dacă vrei să ajungi la nivelul următor și să înțegei anumite pattern-uri și mecanisme, asta te poate ajuta indiferent cât de mic ești.

Am încercat să mă joc Fortnite și am vorbit cu un puști de 13 ani care îmi arăta cum se joacă el. Eu mă consider un tip destul de rapid după câte jocuri am jucat la viața mea, dar nu am putut să fiu la același nivel, să construiesc atât de rapid, să sar așa repede sau să schimb arma atât de rapid precum o făcea el. Este incredibil skill-ul și rapiditatea pe care le are generația asta.

Nu am fost niciodată anti-jocuri, dar consider că trebuie să mai ieși și să experimentezi lucruri ți în viața reală.

Ai mai prins epoca internet cafe-urilor? Ai amintiri de acolo?

Da, am prins perioada cu un leu pe oră. Erau 2 internet cafe-uri lângă bunica mea și acolo scăpam în weekend că altfel mei nu mă lăsau. Acolo îl aveam pe nea Tudorică care avea magazin, iar în spatele magazinului își făcuse internet cafe. Mă lua vărul meu care avea 13 ani, era cu 7 ani mai mare, deci când el avea 13, eu aveam 6 și toți băieții se jucau CS:GO.

Țin minte că la acel internet cafe m-au băgat și pe mine pe server: era prima dată când jucam, nu știam de WASD și jucam din săgeți și mâna pe mouse, îmi mai lua câteodată cineva o armă din milă. „Apasă aici B4 bam bam bam” și muream, muream, muream. La un moment dat l-am văzut pe unu, l-am ținit și am început să trag și l-am doborât. În momentul ăla s-a oprit tot internet cafe-ul și a început să râdă de el când au văzut cine l-a împușcat.

Acum că nu mai ai timpul pe care îl aveai acum 10 ani, când mai găsești timp să te și joci?

Seara, în principal. Nu prea mai am timpul necesar pentru că atunci mă trezeam mult mai devreme în weekend-uri, pe la 6 și jumătate dimineața doar ca să mă joc mai mult și aveam nebunia asta să joc dimineață, să prind răsăritul. Îmi făceam lapte cu ciocolată și îmi puneam de parcă începeam o nouă zi de muncă. Mă apucam să urez în Age of Empires sau în Counter-Strike „Hai băieți, bună dimineață”. La 14 ani nu eram eu în PGL, dar aveam un server și aveam 25 de oameni în clan și eram foarte atent să meargă serverul.

Dar acum găsesc timp seara, nu mai joc pe calculator nimic, sunt fan consolă. Am fost fan Xbox, am avut 2 Xbox-uri: unul pentru GTA 4, apoi l-am dat, iar apoi a apărut Red Dead Redemption 1 și mi-am luat iar Xbox, l-am dat și pe ăla apoi. Și da, acum sunt ultra-mega fan PlayStation 4, deși spuneam că nu o să îmi iau PlayStation niciodată. Am revenit pe PlayStation din luna octombrie a anului trecut, până atunci nu am mai avut consolă. Găsesc timp seara sau în weekend-uri, dacă apare un joc nou, ceva ce vreau să joc îmi fac cumva timp pentru că nu pot să mă abțin. Cumva m-a ajutat pandemia, am terminat Red Dead Redemption 2.

Tu cu cine te jucai când erai mic? Ai legat prietenii care să reziste în timp?

Nu știu să fi rămas ceva prietenii din online, dar erau oameni cu care vorbeam pe mess, cu care jucam Counter-Strike, mereu a fost o chestie schimbătoare, au fost prietenii de moment.

Prietenii cu care mergeam la internet cafe-uri au fost și încă sunt cei mai buni prieteni, dar nu datorită internet cafe-urilor, ci datorită școlii, a liceului. Uite, acum cu PlayStation 4, m-am împrietenit mai mult cu Pascal Junior, care e DJ și pune muzică și cu el mă joc mult pe PS4.

Ce jocuri vă jucați împreună?

Red Dead Redemption și GTA pentru că e mult mai mișto să vorbești și să aveți grijă unul de celălalt, e mult mai frumos să te bucuri de jocurile astea împreună cu cineva . Știu că probabil te așteptai să zic FIFA, dar eu sunt fan UFC și Madden, în România e mai greu. Cu ocazia acestui interviu poate găsesc și eu câțiva jucători de Madden. Jucătorii de Madden să vină la mine!

Dacă ar fi să alegi o singură platformă care ar fi aceea și de ce?

Pentru gaming clar aleg consola, PlayStation, pentru că mi se pare mult mai simplă, are mult mai multe opțiuni și mult mai multe jocuri se lansează pe PlayStation 4. Am văzut că sunt exclusivități pe Xbox, cum ar fi Son of Rome care este un fel de Assassin’s Creed Odyssey. Probabil o să împrumut un Xbox, dar nu este ceva ce să mă facă să mă întorc la Xbox sau pe calculator. Nu mi-aș da PlayStation-ul, mai ales că îl aștept pe 5!

Apropo de copiii care se joaca acum mult mai rapid față de cum ne jucam noi în 90” și în 2000. Cum îi vei prezenta tu copilului tău universul ăsta de gaming?

O să iau niște prieteni hackeri și o să modez toate GTA-urile și atunci când va da cu pumnul în joc se va auzi ca și cum ar pupa pe cineva *MUAH*, când vrea să fure o mașină, o să deschidă ușa și o întrebe „Îmi permiteți va rog?”. Glumesc, evident.

Cred că o să las cumva la liber, dar în același timp nu vreau ca fiul /fiica mea să se joace diverse jocuri pentru că pe mine Blood m-a traumatizat puțin. Când eram mic eram destul de fricos noaptea. O să încerc să îi arat eu câteva jocuri, nu ca să decid pentru el, dar măcar cât e mic să fiu un ghid. O să activez un parent control cât să mai trag câte un ochi să vad ce se joacă și dacă văd că se duce într-o zonă aiurea, o să încerc să intervin fără să își dea seama „Uite că mai ai niște opțiuni” pentru că nu vreau să crească și să spună „Tata este un tiran”. Vreau să încerce toate jocurile, dar la vârsta potrivită.

Sunt foarte multe platforme care încearcă să ofere noi moduri de expresie, cloud gaming, VR, AR. Cum vezi tu viitorul gaming-ului?

Mi se pare că gaming-ul se duce într-o zona foarte bună. Încă nu m-am jucat un joc de multiplayer în VR să fiu lângă cineva care e tot în VR. Mi se pare grea partea de movement pentru că îți vine să te miști în realitate când mișcare se face tot dintr-un buton. Cred că ar trebui să se investească mai mult în VR pentru că oamenii sunt interesați chiar și de VR-ul din telefon, vor să călătorească și să simtă că fac parte din orice altceva în afară de realitate.