Interviurile #BGW / Bogdan Timuș aka Bobospider, content creator:Poți trece ușor peste etape nasoale dacă te înveți să nu dai așa mare importanță numerelor”

Bobospider este unul dintre cei mai longevivi creatori ce conținut români, primele lui videouri pe YouTube fiind publicate acum 9 ani. Îi place diversitatea, să încerce tot ce apare nou pe piața de gaming și face conținut de le cele mai obscure jocuri până la cele mai populare. Let’s Play, Review, First Look, Reactions, Stream etc., așa își arată Bobo dragostea pentru jocuri video și încearcă să o împărtășească mai departe. Are o comunitate loială și aproape matură care l-a susținut din totdeauna, iar noi, ca fani, i-am pus câteva din întrebările care ne-au șuierat prin minte de câte ori îl urmăream:

Cum a început pasiunea ta pentru jocuri video?

Cred că dinainte să mă nasc eu, pentru că se juca maică-mea, când era însărcinată, Tetris și Dr. Mario pe vechile console de tip Terminator cu dischete. Pe console de genul ăla m-am jucat și eu, dar în gaming-ul serios am început cu Heroes III, pe la 6-7 ani. Am evoluat cu Tarzan, Hercule, Dirt 3 și, încet încet, am ajuns acum să încerc toate jocurile de pe toate platformele.

Cum crezi că ți-au influențat jocurile video dezvoltarea personală? Ce calități sau defecte ai dobândit de pe urma gaming-ului?

Calități: îmi place să am totul cât mai organizat când lucrez, datorită lui World of Warcraft. Shooterele mi-au dezvoltat atenția, sunt foarte receptiv la ce-i în jurul meu și am grijă ca totul să fie pregătit când merg undeva.

Defecte: am petrecut o perioadă bună de timp și am ajuns să-mi neglijez din atribuții și obligații. Din fericire, defecte de sănătate n-am avut, nici măcar mintală. Am știut să le balansez, asta e ceea ce mă face pe mine să mă relaxez și să mă deconectez de la alte probleme personale. Intru într-un joc, mă liniștesc, iar apoi gândesc mai limpede.

Ce idei de video-uri nu ai pus niciodată în practică și de ce?

Am încercat vlogging-ul, dar nu m-a prins. Am reușit să îmi depășesc rușinea asta de a vorbi în public, dar să vorbesc și cu o cameră în față pe stradă nu cred că aș putea. Am zis să îmi rămân la gaming-ul meu.

Mi-ar fi plăcut totuși să fac video-uri ceva mai complexe d.p.d.v. al informației sau al editării, dar poate că din comoditate și din lipsă de timp nu am reușit.

Care au fost momentele în care ai vrut să renunți la jobul tău?

Am avut multe astfel de momente. Simțeam că nu mai aveam ceva de adus în plus față de ce era deja pe platformă. Atunci când vedeam că nu mai există niciun fel de creștere, când stagnam 3-4 luni și lucrurile nu se schimbau. Nici nu mai apărea ceva nou în perioada următoare, iar eu nu aveam cu să suplinesc cererea de conținut.

Am luat micuțe pauze, am mai vorbit cu prieteni care mi-au zis „Nu te agita, stai liniștit. Poate lucrurile o să meargă mai bine” și, ce-i drept, așa a fost. Poți trece ușor peste etape nasoale dacă te înveți să nu dai așa mare importanță numerelor.

Ce sfaturi poți da noii generații care idolatrizează YouTuberii și treamerii români de gaming? Cum și de unde pot începe să urmeze calea pe care ați ales-o voi?

Dacă vrei să fii YouTuber sau Twitcher de gaming, trebuie neapărat să te gândești de la bun început ce vrei să faci. Nu te poți juca 100 de jocuri pe stream și să îți formezi o identitate din asta. Trebuie să îți alegi un joc de bază, al tău, iar apoi poți să te ramifici pe alte tipuri de jocuri. Trebuie să fii sigur că știi jocul bine, să faci treabă bună în el și nu ai probleme, iar dacă tu ai o personalitate atractivă, lucrurile vor merge de la sine. În schimb, dacă încerci să mergi doar pe trend-uri și tu ești o persoană seacă, fadă, clar nu va funcționa. E bine să mergi pe trenduri, dar doar dacă îți plac. Dacă e ceva ce nu-ți îți aduce plăcere, n-o face.

Dacă ești interesat de streaming, clar poți să începi pe Twitch, pentru că e o comunitate destul de mare. Da, poate nu sunt numere imense ca și vizualizări, dar sunt oameni uniți acolo cu care poți colabora

Te-ai jucat vreodată doar de gura comunității?

Foarte rar ajung să văd că prinde un trend și zic „Hai să joc cât mai mult”. Spre exemplu, trendul actual cu Among Us: îl joc pentru că îmi cere lumea, dar e și o parte din mine căreia îi place jocul respectiv. În cazul în care era ceva extrem de enervant și plictisitor, ca majoritatea jocurilor de mobile, clar nu m-aș fi jucat. Nu pot să mă forțez dacă nu îmi place.

Când îți va veni vremea să fii părinte, cum îți vei introduce copilul în lumea gaming-ului? Îi vei impune restricții, îl vei încuraja?

Cum am observat și la prietenii mei care deja au copii, o să-i iau o tabletă sau consolă pentru a descoperi singur. Dacă îi dai un joc de la o vârstă fragedă, poate se prinde de el și puțină limbă engleză. Eu mă descurcam singur la școală pentru că am învățat engleză de la TV și de la jocuri.

Aș fi semirestrictiv, poate nu i-aș da Mortal Kombat de la 5 ani, dar nici nu l-aș priva să joace ceva mai serios. Aș căuta să-i ofer niște jocuri atractive, poate ceva de Switch, unde sunt o tonă de titluri interesante pentru copii. Mai ales că acolo sunt jocuri care m-ar ajuta să mă apropii de el, pentru că sunt jocuri co-op, de familie, care pot fi captivante atât pentru mine, cât și pentru el.

De ce duce lipsă sfera de gaming în România? Cum se poate dezvolta într-un mod mai „sănătos”?

În mare parte de diversitate și de puțină calitate d.p.d.v. al jocurilor. La noi toată lumea știe ce jocuri tronează, ce se vinde, ce se urmărește. E adevărat, există speranțe. Sunt o tonă de creatori de conținut care încearcă să cocheteze cu alte jocuri. Și se observă că românul se mai joacă și altceva în afară de primele 5 jocuri populare de pe YouTube Gaming. Lumea vrea să vadă jocuri dubioase și stranii pe care nu le-au văzut în trecut.

Sunt prieteni de-ai mei care aduc pe canalul lor astfel de jocuri și au 1-2 milioane de abonați. Dar, ca să normalizezi această diversificare, nu prea ai cum. Mereu trebuie să existe și astfel de conținut creat pentru cei care au o reținere vis-a-vis de nou

Vorbește-ne puțin despre cum e să lucrezi cu brandurile: ce părere au fanii tăi despre colaborări?

Cei care mă urmăresc sunt încurajatori, mereu vor încerca să mă ajute pe cât de mult posibil. Dacă ceva nu e pe placul lor, să zicem că strâmbă puțin din nas, dar cam atât. Comunitatea mea știe că, odată ce eu câștig dintr-o colaborare, în timp câștigă și ei. Devine o relație mutual benefică.

Stau și eu să-mi selectez brandurile cu care lucrez, nu promovez orice pe canal doar pentru că am primit x sumă de bani. Dacă nu îmi place, nu fac.

Există vreo tehnologie nouă în gaming pe care o urmărești cu mare interes și aștepți să vezi cum evoluează? Va schimba aceasta modul în care vedem industria?

Cred că singurul lucru care îmi lipsește din tot set-up-ul este VR-ul, sunt curios să văd cum merge de acum încolo. De la Half-Life: Alyx și Boneworks, lucrurile au evoluat substanțial pe VR; ai mai multe mișcări și modalități de a te juca.

Am mai văzut însă și partea de Augmented Reality (AR). Mario Kart Live e un asemenea joc care mi-a stârnit maxim interesul când a apărut trailerul.

Serviciile de gaming cloud streaming nu pot să zic că m-au fascinat. E o tehnologie faină, aș vrea să văd că și noi, românii, putem beneficia de ea la maximum. Îmi place Game Pass-ul de la Microsoft, dar aș vrea să-l folosesc fără să schimb regiunea din setările de la Windows.

Cu ce consideri că te diferențiezi de alții care fac content asemănător cu al tău?

Diversitatea. Am abordat toate jocurile pe care le-am avut la dispoziție, indiferent de gen și de platformă. Poate nu m-am axat pe mobile, dar cred că am mers pe orice în rest: Switch, PlayStation, PC, jocuri noi, vechi, mai puțin cunoscute, indie-uri etc. Dacă e să cauți un anumit joc pe YouTube, urmat de numele Bobospider în coadă, e foarte probabil să găsești un video cu jocul respectiv pe canalul meu.

Ce te motivează cel mai mult să continui pe drumul ăsta?

E o activitate care îmi place: să mă joc și să descopăr tot ceea ce e legat de gaming. Sunt și un mare fan al tehnologiei, ador să văd ce mai apare nou pe partea de PC, să-mi schimb componentele, să fie cât mai de ultimă generație.

Dar, cel mai puternic catalizator este comunitatea mea. Spre ex: faci un clip pe YouTube, lumea arată cum îl recepționează prin comentarii, dar pe stream vezi și cum gândesc urmăritorii tăi, ce fel de oameni sunt. Poți purta o discuție, te face să te simți bine și îi determină și pe ei să se simtă bine, asta contează.

Și când merg la un eveniment și mă întâlnesc cu ei, aud tot felul de povești: „Bobo, te urmăresc din clasa a 7-a și-acum sunt la facultate” și eu sunt ceva de genul: „Mamă, da bătrân mai sunt…”

Gaming-ul este pentru tine un hobby, un job, sau ambele?

Este un pic din ambele. Mă joc atât pentru streamuri sau video, dar mă joc și-n timpul liber. E un fel de balans între cele două.

Îi încurajezi pe ceilalți să caute o cale de mijloc cum ai făcut tu?

Cine crede că ar putea să facă exact ca și mine, să transforme gaming-ul în job dar să-l mențină și ca hobby, eu zic să încerce. 

Primul pas e să testeze pe cei apropiați, mai ales dacă te încurajează. Pasul 2 e să facă un stream sau un video, să primească un feedback onest de la o posibilă audiență, cei care nu-l cunosc. În final trebuie să decidă cum și dacă poate implementa acel feedback și să continuie să învețe în ritmul ăsta.

Cum poate cineva care nu are un set-up profesional și un cadru decent să creeze conținut?

Poți face și fără un webcam sau cine-știe-ce set-up hardcore. Mai toată lumea, eu inclusiv, a început fără cameră. Anul ăsta am început să adaug webcam pe video-uri, foarte rar făceam asta înainte. Nu aveam de ce, însă acum mai cere lumea. 

Cel mai important e felul tău în care abordezi jocul. Dacă ești o persoană care o să facă voiceover pe video, iar tu comentezi cu pauze foarte lungi între cuvinte și nu vii cu nimic interesant, atunci e cel mai probabil să nu se uite lumea. Dar, dacă ești o persoană care abordează un video mai special, faci un voiceover, mai și editezi puțin, cred că poți face ceva destul de interesant. Îți trebuie puțină voință, maxim o oră în care să te uiți pe YouTube la tutoriale și cam aia e tot.

Dorești să dai un shoutout unora dintre prietenii tăi pe care i-ai menționat mai sus?

Prieteni de-ai mei care m-au susținut și pe care îi știu de foarte mult timp sunt R0ttby, Gannicus96, pe care-l știu de când m-am apucat de YouTube, iRaphahell, care mereu își face timp să-mi răspundă și să ne întâlnim sau să jucăm, maxsialtele, o persoană la fel de tare.

Până anul trecut nu am interacționat cu comunitatea Twitch România, deși fac stream de 4 ani. Abia de anul trecut am început să interacționez și să mă integrez în ce fac ei, deci aș vrea să dau shoutout și streamerilor de pe Twitch cu care am legat niște prietenii faine: CHIMICHANGA, Fizzknot, speedyrogamer, baabuska etc.

Canalele la care îl găsiți pe Bobospider: