Near Mage
Concert cu muzică din jocuri
joi, 28 octombrie 2021, ora 18:00.

Coloana sonoră a jocurilor video ne influențează felul în care percepem muzica și, implicit, gusturile muzicale. Fragmente deja cunoscute din muzica de film sau pop sunt adaptate pentru a crea emoții, atmosferă și pentru a contura personaje distincte.(…)

La fel ca în filme, fundalul sonor al jocurilor pe calculator a devenit, de-a lungul ultimelor trei decenii, tot mai complex. În cazul jocurilor de prestigiu, cu bugete de producție uriașe, există astăzi peste 100 de căi audio active concomitent în vederea conceperii sound-design-ului, a dialogului și muzicii. Nivelul înalt de calitate este respectat și în cazul înregistrărilor. Bunăoară, Gary Schyman și-a înregistrat opulenta operă pentru jocul Bioshock (2007) cu ajutorul London Philharmonic Orchestra în Abbey Road Studios. Astfel de partituri concepute pentru mari orchestre apar tot mai des în jocuri. Ele par a fi un semnal în sensul că estetica muzicii din jocuri se apropie tot mai mult de cea din filme, clișeele sonore ale diverselor genuri fiind adaptate în consecință. (“JOCUL CU MUZICA”, de Peter Moormann, asistent universitar la Universitatea din Köln)

La nivel global, muzica de gaming devine un domeniu tot mai captivant pentru compozitori și muzicieni de formație clasică cu potențial creativ deosebit. Goethe-Institut și Institutul Francez din București fac eforturi pentru a crea în acest domeniu punți de comunicare și de a interconecta tineri compozitori, muzicieni și specialiști în gaming.
În cadrul proiectului Creatori Virtuali care are loc la Bucharest Gaming Week, compozitorii români Simona Strungaru, Cătălin Crețu, Alexandru Murariu, Andrei Petrache și Dan D. Popescu au creat partituri orchestrale noi pentru trailer-ul jocului video Near Mage Voice. Aceastea vor fi interpretate, în primă audiție, de Ansamblul Sonomania, dirijat de Simona Strungaru.

Concertul va fi transmis live, pe paginile de Facebook ale Institutului Francez, Goethe Institut și Bucharest Gaming Week, joi, 28 octombrie 2021, ora 18:00.